Dobit JP EPBiH u 2012. godini 7,1 milion KM

elektroprivreda bihJP Elektroprivreda BiH ostvarila je u 2012. poslovnoj godini dobit od 7, 1 milion KM - rekao je generalni direktor JP EPBiH Elvedin Grabovica, tokom prezentacije poslovnih rezultata kompanije u Termoelektrani Tuzla¨.  

 

Ostvareni ukupan prihod kompanije u protekloj godini iznosi 926 miliona KM. U toku 2012. godine proizvedeno je 6.509 GWh električne energije. Svi kupci JP EPBiH uredno su snabdijevani električnom energijom.

 

U rudnike uglja koji su u sastavu Koncerna EPBiH, u toku 2012. godine u procesu dokapitalizacije, uloženo je 75 miliona KM, u fazi nabavke je 65 miliona KM. Tokom 2012. godine, izvršena je nabavka uglja u količini 6,23 milione tona.

Intenzivirane su aktivnosti na pripremi izgradnje novih objekata.

U 2013. godini planiran je početak izgradnje tri elektroenergetska objekta - HE ¨Vranduk¨ i ¨Ustikolina¨ te MHE na Neretvici . U 2013. godini planirano je ulaganje od 390 miliona KM.

 

Nastavljaju se aktivnosti na modernizaciji i prestruktuiranju JP EPBiH i rudnika.

Grabovica je govorio o pripremnim aktivnostima za izgradnju Bloka 7 TE ¨Tuzla¨ vrijednosti 1, 646 milijarde KM, navodeći da je u toku izbor projektnog partnera i zatvaranje finansijske konstrukcije, eksproprijacija na lokaciji izgradnje, urađeni su izvedbeni projekti za pripremne radove i obezbijeđene saglasnosti.

 

Model izgradnje Bloka 7 - 450 MW u Termoelektrani ¨Tuzla¨ definisan je Odlukom Vlade FBiH.

Partnerstvo JP Elektroprivreda BiH s izabranim partnerom uredit će se posebnim ugovorom i bit će isključivo zasnovano na obavezujućim principima koje je definisala Vlada FBiH.  

 

Između ostalog: - prirodni resursi ostaju u vlasništvu Federacije BiH i ne mogu biti predmet privatizacije kroz zajedničko ulaganje, privredno društvo koje će biti formirano, vodiće pripremu, izgradnju i eksploataciju izgrađenog objekta i biti vlasnik nad objektom, vlasnička struktura privrednog društva je predmet pregovora i modela partnerstva, odgovaraće udjelima partnera, s tim da JP EPBiH ne može imati manjinski udio tokom cijelog trajanja Ugovora o partnerstvu, zajedničko vlasništvo nad osnovanim privrednim društvom se ograničava na određeni vremenski period, nakon čega se očekuje da JP EPBiH preuzme 100 posto vlasništva, saopćeno je iz Službe za komunikacije JP EPBiH.

(Fena/MOJportal)

Dodaj komentar

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Republikabih.net.

Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Republikabih.net zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Zbog velikog broja komentara Republikabih.net nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Sigurnosni kod
Refreširaj