Napredak ka EU i Inzko: NATO-u sporiji zbog političkih blokada

valentin inzko-newDiplomacija u Srednjoj Evropi u zadnjih dvadeset godina, uključujući diplomaciju između Češke Republike i Slovačke, predstavlja uspješan primjer kako se zemlje mogu suočiti s novim izazovima tako što će razvijati konstruktivne bilateralne i multilateralne veze, kazao je danas visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u Pragu.

Visoki predstavnik je govorio na međunarodnoj konferenciji kojom se obilježava dvadeset godina češke i slovačke diplomacije i tom prilikom je iznio vlastita prisjećanja na period nakon kraja komunizma u Čehoslovačkoj i mirnog razdvajanja zemlje na dva dijela.

'Od samog početka naglasak je bio na suradnji. Nova ministarstva vanjskih poslova i njihove diplomatske službe su radile na promoviranju interesa novih država i brzo uočile područja u kojima bi se ovo moglo učiniti kroz konstruktivnu suradnju. Ta diplomacija zasnovana na suradnji je dala rezultate' - kazao je Inzko.

Napomenuo je i da je nakon dužeg perioda u kojem je karakteristika diplomatskih odnosa na Zapadnom Balkanu bila nepovjerenje, nova i konstruktivna diplomacija počela javljati u zadnje tri ili četiri godine.

'Zajednička težnja je pridruživanje Evropskoj uniji i postoje dragocjene veze u sferi kulture, jezika i ekonomije. Prag i Bratislava su pokazali kako takve veze mogu biti produktivno iskorištene, a da se ne ugrozi integritet novih država i to sada počinjemo uočavati i na Zapadnom Balkanu' - podcrtao je Inzko.

Naglasio je da Bosna i Hercegovina ima jasan diplomatski program rada, da se pridruži Evropskoj uniji i NATO-u, ali zbog političkih blokada napreduje sporije no što to većina građana želi, saopćio je OHR.

Među ostalim govornicima na konferenciji su bili i ministar vanjskih poslova Češke Karel Schwarzenberg, slovački ministar vanjskih poslova i bivši visoki predstavnik Miroslav Lajčák, te bivši ministar Velike Britanije Douglas Hurd.

Valentin Inzko je pomogao osnivanje Austrijskog instituta kulture i Austrijske više škole u Pragu 1992./93. godine. Imao je i aktivnu ulogu u podizanju svijesti o događajima u bivšoj Jugoslaviji u to vrijeme, organiziranju izložbe u Pragu u vezi sa humanitarnim radom kojim se u to vrijeme bavila Jevrejska zajednica u Sarajevu. Izložbu je otvorio predsjednik Vaclav Havel.

(Fena/MOJportal)

Dodaj komentar

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Republikabih.net.

Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Republikabih.net zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Zbog velikog broja komentara Republikabih.net nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Sigurnosni kod
Refreširaj