Doris Pack: BiH jeste evropska država i Evropa mora da joj pomogne

doris pack--MPKao što je to bio slučaj prošle godine, i ovogodišnji nacrt teksta Rezolucije o BiH, koji bi trebalo da na proljeće bude usvojen u Evropskom parlamentu, govori o zaostajanju BiH u reformskim procesima, neophodnim kako za bolji život građana, tako i za nastavak evropskog puta zemlje.

 

Ponovo se ukazuje na postojeću korupciju, na slabosti u vladavini prava, ekonomiji, obrazovanju, komplikovanu strukturu institucija, piše Deutsche Welle.

Komplikovana državna struktura

 

Na prvom mjestu, izvjestiteljica Evropskog parlamenta za BiH, Doris Pack, ponovo se obraća bosanskohercegovačkim političarima: „Osnovna poruka ove Rezolucije jeste da bi, u najmanju ruku, političari u BiH morali ozbiljno da preuzmu odgovornost i krenu u ispunjavanje uslova bar za završetak procesa o pridruživanju i stabilizaciji, što bi omogućilo podnošenje zahtjeva za kandidatski status. Potrebno je da se radi i to odmah!“

 

Pored odgovornosti bh. političara, u Evropskom parlamentu ukazuje se i na komplikovanu državnu strukturu BiH, a posebno se ukazuje na problem funkcionisanja Federacije.

„Uzrok tome nisu političari u BiH, ali oni su ti koji moraju da nađu način kako da postanu moderan dio BiH koji bi imao procedure i funkcionisao tako da bi olakšao put zemlje ka EU“, kaže Pack i dodaje da stalni razgovori o rješenju koji do rješenja ne dovode frustriraju i narod u BiH i sve one u EU koji bi voljeli da BiH napreduje.

 

Poziv na pojednostavljivanje strukture Federacije BiH

„Mi smo prijatelji Bosne i Hercegovine i prijatelji Bosanaca i Hercegovaca i želimo da političari rade ono za šta su izabrani. Sa naše strane, ni mi nismo uradili sve što je trebalo. Možda percepcija nije bila ista. Sada je tu Sorensen i on bi morao da pomogne Federaciji da prevaziđe problematičnu situaciju, jer oni to sami neće moći da urade. Mi moramo da im pomognemo. To je posebno obaveza EU, više nego Amerikanaca. Jer BiH je evropska država i Evropa mora da joj pomogne“, zaključuje Pack.

 

Očekuje se tako da Evropski parlament Rezolucijom, koja bi trebalo da bude usvojena na plenarnom zasjedanju u aprilu, pozove na pojednostavljivanje strukture Federacije BiH.

Rezolucije Evropskog parlamenta, kao jedne od tri najvažnije institucije EU, nemaju obavezujući karakter, ali nose veliku političku težinu.

 

(MOJportal)

Komentari   

 
0 #3 Tomasek 01-02-2014 08:47
Ne bih ovdje da polemiziram sto i kao se moze uraditi. kako bi se drzava BIH, konacno probudila, iz "zimskoga sna", koji vec traje i predugo, citavih 20 godina! Komentare nekih koji se pod nazimkom "cetnik" ovdje pokusavaju istaknuti, ignorisem, jer isti nemaju ni stil ni kulturu! Neke obaveze o kojima gospodja Pack ovdje polemise, nemaju perventivu provodjenja procesa o pridruzivanju u EU, u BIH, to je zaduzenje onih koji su u vladi politike, dakle BIH politicara, naravno citave Federacije, osobito ovdje - Hercegovackoga dijela! Blokade procesa o satbilizaciji u regionu, ne vode nicemu, kao ni jednostrano usmjerene reforme, koje takodjer nicemu ne vode! Kako se Srbski dio takodjer nalazi u sklopu drzave BIH, ovdje treba, pomocu EU, USA i drugih drzava, vrsiti pritisak na Srpsku vladu, tako dugo dok se ne nadju zajednicki interesi, a ovdje bi morala postojati i opcija velesila, izolacije Dodikovih sarlatana, konkretno se trebaju cim prije, uvesti sankcije protiv samozvane republike Srpske, koja ima samo jedan cilj: Blokadu reformi Federacije BIH, kao i vlastito "bogacenje", i pljackanje svog Srpskog naroda.
Citiraj
 
 
0 #2 cetnik 24-07-2013 10:52
mujo, ne postoji tzv. "republika pih"

postoji samo REPUBLIKA SRPSKA, i mali susjedni azijatski rezervat na 24 % koji ćemo ograditi žicom i gde ćemo dovoditi turiste da posmatraju životinje koje se zovu mošnjaci
Citiraj
 
 
0 #1 RBiH 26-03-2013 16:14
Ako je gospođa Doris Pack za bilo kakvu pomoć prema ovoj državi, onda, neka to bude pomoć, usmjerena Republici Bosni i Hercegovini, jer to je njen pravi naziv.
Ovako, tapkamo u mjestu, pa čak idemo i unazad, što nam nije u cilju.
Dakle, ovo je država Republika Bosna i Hercegovina, koja mora i treba da ima pomoć sa mnogih strana, pa i EU i Amerike i svih ostalih, koji su dobrim dijelom, doprinijeli do ovakvog užasnog stanja, upravo u ovakvoj državi BiH.
Citiraj
 

Dodaj komentar

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Republikabih.net.

Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Republikabih.net zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Zbog velikog broja komentara Republikabih.net nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Sigurnosni kod
Refreširaj