Kultura

Večer poezije i druženja "Hyperborea" sa Miloradom Pejićem

Milorad PejićFondacija Mak Dizdar u petak, 22. februara, od 20:30 sati u Ateljeu Figure u Danijela Ozme 12/3 organizuje Večer poezije i druženja "Hyperborea".
Milorad Pejić
Ovom prilikom bit će održana promocija knjige "Hyperborea" Milorada Pejića, dobitnika nagrade Grada Sarajeva "Slovo Makovo/Mak Dizdar" za najbolju novoobjavljenu zbirku poezije domaćeg autora bosanskog, crnogorskog, hrvatskog i srpskog govornog područja za 2012. godinu.

O knjizi će govoriti članovi žirija nagrade Hadžem Hajdarević, Ferida Duraković, Stevan Tontić i Željko Ivanković. Autor Milorad Pejić, nastanjen u Švedskoj, prisutnima će se obratiti putem videolinka.

U sklopu večeri, glumac Miki Trifunov recitovat će stihove Maka Dizdara i Milorada Pejića.

Gost večeri je istaknuti bosanskohercegovački gitarista Boško Jović.

Ulaz je slobodan.
 
KLIX.ba

Sarajevska jutra poezije i ove subote u Galeriji "Boris Smoje"

Suzana LovrićGalerija "Boris Smoje", u saradnji sa Draganom Mučibabićem, realizira program druženja prijatelja poezije pod nazivom "Sarajevska jutra poezije - subotom u 12".
 
Ideja je da svake subote tačno u podne mladi neafirmisani i već afirmisani pjesnici čitaju svoju poeziju po ugledu na sve glavne evropske gradove u kojima je to tradicija.

Ove subote, 23. februara, tačno u podne održat će se treće u nizu druženja prijatelja poezije na kojem će svi autori - mladi, stari, s iskustvom i bez, moći čitati svoju poeziju.

Svako druženje kao goste-domaćine imat će nekoga od eminentnijih pjesnika, a ove subote to će biti Suzana Lovrić i Veselin Veso Gatalo.

Voditelj programa je Dragan Mučibabić. Svi su pozvani.
 
KLIX.ba

"Žaba" na sceni Kamernog teatra 55

kamerni-teatarPredstava "Žaba" bit će izvedena na sceni Kamernog teatra 55 26. februara, sa početkom u 20 sati.
 
"Žaba" je priča o svima nama, ljudima današnjeg vremena, dobu nerazumijevanja i usamljenosti i potrage za ljubavlju i smislom. Predstava na gotovo hirurški način dijagnosticira vrijeme u kojem živimo. Ona donosi likove koji se ne snalaze u tranzicijskom vremenu i dobu promijenjenih vrijednosti. Tekst se bavi problemima današnjeg vremena koji su isti ili slični u BiH, Hrvatskoj ili Srbiji.